Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Акценти от дневния ред на 42-рото НС
Дирекция "Пресцентър и връзки с обществеността"
Get the Flash Player to see this player.

Социалната кауза бе доминираща в работата на двете парламентарни сесии през годината. Така председателят на парламента Михаил Миков обобщи на пресконференция работата на 42-рото Народно събрание. Той определи Бюджета за 2014 г. като най-важния закон. Бюджетът, който сменя курса на крайния монетаризъм към една по-социална политика и развитие.


Get the Flash Player to see this player.

Неотложните социални мерки към групите, които най-много се нуждаят от помощта на държавата и на правителството, както и законодателството в тази насока, бяха основният приоритет през първите две сесии на 42-рото Народно събрание. Те бяха водещи за Комисията по труда и социалната политика, отбеляза председателят на камисията Корнелия Нинова.


Get the Flash Player to see this player.

Като много ползотворна, макар и доста напрегната през този сезон, определи работата на Комисията по бюджет и финанси председателят й Йордан Цонев. Приет беше държавният бюджет на Република България за 2014 г., който според него може да се определи като социален – бюджет, който рестартира икономиката и е насочен към ускоряването на икономическия растеж. Гласувани бяха актуализация на бюджета за 2013 г., бюджетите на Националната здравноосигурителна каса и Националния осигурителен институт.


Get the Flash Player to see this player.

През първите две сесии от работата си 42-рото Народно събрание за първи път отвори за гражданите възможност да участват пряко в работата на парламента и в подготовката на законодателните актове. Създадени бяха Комисия за взаимодействие с граждански организации и движения и Временна комисия за изработване на проект на нов Изборен кодекс. В отворените дискусии, които се провеждат всяка седмица, както и в заседанията на парламентарните комисии, участваха представители на неправителствения сектор, заинтересовани граждани и професионални организации. Целта е законодателните решения да се взимат в отворена, прозрачна среда, заяви заместник-председателят на Народното събрание и председател на Комисията за взаимодействие с граждански организации и движения и Временна комисия за изработване на проект на нов Изборен кодекс Мая Манолова.


Get the Flash Player to see this player.

Законопроекти, свързани с ускоряване на икономическия растеж, с процесите на приватизация, с контрола и подобряването на работата на органите за защита на конкуренцията, както и законопроект за защита на потребителите, бяха най-важните акценти в работата на Комисията по икономическа политикиа и туризъм през първите две сесии на 42-рото Народно събрание. Това отбеляза заместник-председателят на парламента и председател на комисията Алиосман Имамов.

Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект на Конституция на Република България

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на членове на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на председател на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на член на Централната избирателна комисия