Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
България е готова да сподели с Босна и Херцеговина своя опит по пътя към членство на страната в ЕС, заяви Димитър Главчев на среща с председателстващия Председателството на Босна и Херцеговина
12/06/2017

България е готова да сподели с Босна и Херцеговина своя опит по пътя на страната към членството в Европейския съюз. Това заяви председателят на Народното събрание Димитър Главчев на срещата си с председателстващия Председателството на Босна и Херцеговина Младен Иванич. Гостът е на посещение в България по покана на президента Румен Радев.

Доброто начало на двустранните ни отношения е поставено още през 1992 г., когато България беше първата страна, която призна независимостта на Босна и Херцеговина, подчерта председателят на парламента. Той отбеляза, че страната ни е подпомагала финансово и с участие на свой контингент успокояването и политическата стабилизация на Босна и Херцеговина.

Босна и Херцеговина и България имат добри двустранни отношения, които се базират на искреност и честност, отбеляза председателстващият Председателството на Босна и Херцеговина Младен Иванич. За нас е важна подкрепата, която страната ви може да окаже в процеса на присъединяване на Босна и Херцеговина към ЕС, подчерта той. Младен Иванич уточни, че се очаква до края на 2017 г. страната му да попълни въпросниците на Европейската комисия и се надява по време на председателството на България на Съвета на ЕС да получи статут на кандидат. Босна и Херцеговина е единствената страна в тази част на Европа, която все още не е кандидат за член на Съюза, добави Младен Иванич.

Приобщаването на Западните Балкани към Европейския съюз ще бъде един от приоритетите по време на българското председателство на Съвета на ЕС, посочи Димитър Главчев. Той заяви, че Босна и Херцеговина може да разчита на българския опит в предприсъединителния процес.

Председателстващият Председателството на Босна и Херцеговина Младен Иванич отбеляза, че парламентите на двете страни имат много важна роля за задълбочаване на двустранните отношения. Готови сме да водим активен диалог и да насърчим сътрудничеството между парламентарните комисии и групите за приятелство в двете законодателни институци, посочи Димитър Главчев.

На срещата беше обсъдена необходимостта от повишаване на транспортната свързаност в региона, като бе подчертано, че тя би подпомогнала и задълбочаването на икономическите контакти между балканските страни.

Форма за търсене
Ключова дума
Търсене
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Избор на член и заместник–председател на НБКСРС

    Последни новини